Welkom op de coaches community van België en Nederland. Log in of registreer om de database te bezoeken.
Inloggen Registreren
Dutch English French German
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
  • Totaal aantal gebruikers: 3,045
  • Laatste gebruiker: bn
  • Ingelogde gebruikers: 4
  • Gebruikers vandaag: 0
  • Gebruikers deze week: 25
  • Gebruikers deze maand: 77
  • Gebruikers dit jaar: 387
Ga naar onze instagrampagina
Overzicht Overzicht Zoek Zoek Boven Boven
Download details
Weekplanning 2 trainingen Weekplanning 2 trainingen HEET BIJGEWERKT
(3 stemmen)

4 verschillende trainingsdagen:

pag 1: Dinsdag/Vrijdag

pag 2: Woensdag/Vrijdag

pag 3: Dinsdag/Donderdag

pag 4: Maandag/Woensdag

 

Welke trainingsdagen kiezen?

 

Dinsdag en donderdag

Voor zaterdagteams die 2 keer per week trainen, zijn de dinsdag en donderdag ideale trainingsavonden. Op dinsdag zijn de spelers volledig hersteld van de afgelopen wedstrijd. Deze is immers al weer 72 uur geleden. Meestal staat op deze avond de voetbalconditionele training gepland. Op donderdagavond staat de training in het teken van de voorbereiding op de aankomende wedstrijd op zaterdag. Spelers kunnen op vrijdag prima herstellen van de geleverde arbeid op donderdagavond. Zodoende staan zij zaterdag volledig uitgerust aan de aftrap.

Maandag en woensdag

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een zaterdagteam op maandag- en woensdagavond traint. De voetbalconditionele dinsdagtraining verschuift naar gewoon naar maandag. De teamtactische donderdagtraining vindt nu op woensdag plaats. Inhoudelijk veranderen de trainingen niet. Mogelijk dat het plannen van een voetbalconditionele training op maandagavond vragen oproept. Immers, de maandag is de 2de dag na de zaterdagwedstrijd. En is het niet zo dat in het profvoetbal juist de eerste 48 uur na een wedstrijd in het teken van herstel staan? De eerste 2 dagen na een wedstrijd zijn inderdaad hersteldagen. Grofweg kan men stellen dat tijdens de 1ste 24 uur van deze herstelperiode allerlei afvalstoffen worden afgevoerd uit het lichaam en de benodigde bouwstoffen worden aangevoerd naar plekken in het lichaam waar de boel gerepareerd dient te worden. Deze af- en aanvoer verloopt sneller in het geval van een verhoogde bloedsomloop. Daarom staat in het profvoetbal op de eerste dag na een wedstrijd meestal een hersteltraining gepland.  Dit zijn over het algemeen licht intensieve trainingen die nauwelijks energie kosten maar waarbij het bloed wel sneller door het lichaam stroomt. In het amateurvoetbal is het over het algemeen niet mogelijk om structureel de dag na een wedstrijd een hersteltraining af te werken. Tussen de 24-48 uur na een wedstrijd vinden vervolgens de nodige reparatiewerken plaats in het lichaam. Het repareren van het lichaam is energieverslindend. Daarom voelen spelers zich op de 2de dag na een wedstrijd vaak het meest vermoeid. Spierpijn is meestal heftiger op de 2de dag na een intensieve inspanning. Kortom, de coach in het profvoetbal doet er verstandig aan zijn spelers op deze 2de dag na de wedstrijd vrijaf te geven, als de situatie het toelaat. Op die manier kan het repareren van het lichaam in alle rust plaatsvinden. In amateurvoetbal traint men echter in de avonduren. Daardoor ontstaat een heel andere situatie dan in het profvoetbal. Na de wedstrijd op zaterdag hebben amateurspelers meer dan 50 uur de tijd om te hertellen alvorens zij op maandagavond weer op het trainingsveld staan. De meeste spelers zullen op dat moment volledig hersteld zijn. Dit biedt de coach de mogelijkheid -indien nodig- om op maandagavond zelfs de voetbalconditionele training te plannen, zodat hij op woensdag teamtactisch kan trainen ter voorbereiding  op de aankomende wedstrijd. Echter zijn dinsdag en donderdag de meest aangewezen dagen om te trainen na een zaterdagwedstrijd.

Woensdag en vrijdag

Voor een zondagteam dat 2 keer per week traint, zijn de woensdag en vrijdag ideale trainingsavonden. Op woensdag zijn de spelers volledig hersteld van de afgelopen zondagwedstrijd. Deze is immers al weer 72 uur geleden. Meestal staat op deze avond de voetbalconditionele training gepland. Op vrijdagavond staat de training veel meer in het teken van de (teamtactische) voorbereiding op de aankomende wedstrijd op zondag. Spelers kunnen op zaterdag prima herstellen van de geleverde arbeid op vrijdagavond. Zodoende staan zij zondag volledig uitgerust aan de aftrap. Kortom, voor coaches die 2 keer trainen per week, is de periodisering volgens Verheijen perfect toepasbaar.

Dinsdag en donderdag

In de praktijk komt het bovengenoemde ideaalplaatje (woensdag – vrijdag) nauwelijks of niet voor. Het aantal zondagteams dat op woensdag- en vrijdagavond traint is op 1 hand te tellen. Daar zullen ongetwijfeld allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Het gros van de zondagteams traint op dinsdag- en donderdagavond. Ook binnen deze veel voorkomende praktijksituatie vindt de voetbalconditionele dinsdagtraining plaats op de 2de dag na de zondagwedstrijd. Zoals hierboven beschreven, hoeft dit in het amateurvoetbal echter helemaal geen probleem te zijn, omdat men traint in de avonduren. Na de wedstrijd op zondag hebben amateurspelers meer dan 50 uur om te herstellen alvorens zij op dinsdagavond weer op het trainingsveld staan. Tussen de teamtactische donderdagtraining en de wedstrijd zitten ook nu weer 3 dagen. Veel coaches ervaren dit als niet-ideaal.

 

 

Bron: Het coachen van voetballen -- Het periodiseren van voetballen – Raymond Verheijen

 Versie 2.2.1: Veldbezetting ploegen toegevoegd.

Versie 2.2: Maandag/Woensdag trainingen toegevoegd.

Versie 2.1: Test kiezen als vorm+ stappen sprintvoorbereidende vormen.

Versie 2.0: Dropdownmenu's met volledig stappenplan periodisering.

Versie 1.0: Invuldocument om een weekplanning om maat van je team te maken.

Informatie

Grootte160.16 KB
Aantal x gedownload166
Taal Nederlands
Geplaatst op15-07-2015
Aantal x bekeken4.050
Licentie
AuteurTrainervoetbal / Ongena Pieter external
WebsiteWebsite external
Coins (prijs)10

Alleen geregistreerde of ingelogde gebruikers kunnen dit bestand downloaden.

Reacties   

+1 #12 SYSM 11-08-2019 13:07
Heel handig om te gebruiken!
Dank je wel
+1 #11 Kick 10-08-2019 01:25
Handig Bedankt hiervoor!
0 #10 Super User 06-08-2019 21:45
KeizerBrian zei:
Deze is zeer handig.
Maar nu vraag ik me af of er ook een maandag woensdag schema beschikbaar is.


Wij hebben het document aangepast.
+1 #9 KeizerBrian 06-08-2019 18:04
Deze is zeer handig.
Maar nu vraag ik me af of er ook een maandag woensdag schema beschikbaar is.
+1 #8 walter 20-09-2018 12:27
Prachtig document
ga deze gebruiken en toepassen bij de U17Ip
+1 #7 Hugh Van Riet 22-06-2018 14:59
handige tool om verder op te bouwen
+1 #6 fabian 15-05-2018 10:33
handig
+1 #5 realmafaka 18-08-2017 11:44
zeker handig
+1 #4 dietermarin17 01-08-2017 13:25
zeer handig en overzichtelijk
+1 #3 mlermitte 31-07-2017 14:59
altijd handig om zoiets te hebben

U hebt geen rechten om feedback te posten